- Jobs Vacancy

Familjen från släktgården gömde sig i spelprofilens hus – Dagens Nyheter


På släktgården i Halland bodde sju små barn avskärmade från samhället i ett slags generationsboende.

Tidigare i år beslutade förvaltningsrätten att fyra av barnen, från en av familjerna, omedelbart skulle omhändertas. Bland dem en 2-årig flicka som saknar personnummer och inte finns i några myndigheters register. Men när socialtjänsten och tio polispatruller kom till släktgården för att hämta barnen hade familjen gått under jorden.

I flera månader har familjen gömt sig i en liten stuga. Den ligger i ett skogsområde i Dalarna, flera mil från närmaste större samhälle.

Pappan i familjen hade under många år en offentlig och framgångsrik karriär inom spelvärlden, med sponsoravtal och miljonvinster. Fastigheten där han gömt sig och sin familj ägs av en annan gammal profil inom spelvärlden. På bilder från den tiden ses de två männen festa ihop. Spelprofilen säger att han lånade ut sin stuga eftersom de är gamla vänner.

– De har befunnit sig där med mitt tillstånd. Han undrade om han fick vara där eftersom jag sällan åker upp dit. Eftersom vi är goda vänner så tänkte jag att det är okej. Det är inte så att han brutit sig in på något sätt, han fick låna den, säger han.

Från stugan har pappan kommunicerat med omvärlden dels via blogginlägg, dels i videoklipp på nätet där han argumenterar för familjens rätt att leva som de vill. I flera av filmerna får barnen läsa texter ur lagboken och bibeln. I en video talar pappan om att ”hemliga sällskap vill utplåna tro från människors tanke och medvetenhet”.

Trots att förvaltningsrätten har beslutat att barnen ska omhändertas har polisen aldrig letat efter dem sedan de försvann från släktgården. Orsaken är att föräldrarna formellt sett inte har kunnat delges domen.

Först i slutet av förra veckan, några dagar efter DN:s första publicering, kom avgörande information som ledde till att barnen kunde hittas och omhändertas.

Flera tjänstemän från socialförvaltningen åkte upp till Dalarna och deltog i insatsen tillsammans med civilklädda poliser.

– Vi handplockade ett antal poliser som vi ansåg var synnerligen lämpliga för att hantera barn, sade polisens presstalesperson Lars Hedelin till DN på tisdagen.

Socialförvaltningen vill inte säga varifrån informationen kom som ledde fram till insatsen.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall men vi använder oss av olika kanaler för att söka efter personer som vi inte når. Ibland kan media bidra till att det finns de som hör av sig, säger Marie Christiansson, avdelningschef vid socialförvaltningen i Varberg.

Den spelprofil som lånade ut sin stuga tycker att situationen som nu uppstått är ”mycket tragisk”.

”Jag gav honom ett par nycklar”

– Jag håller inte med pappan i familjen om allt men jag respekterar att han har en alternativ livsstil. Jag gav honom ett par nycklar – han gillar att vara där.

Han vill inte kommentera hur barnen har påverkats av situationen.

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Det är inget jag vill kommentera med media. Barnen har absolut inte farit illa, tvärtom. Sammanfattningsvis tycker jag att händelsen är tråkig och tragisk på många olika sätt.

Nu inleder både Inspektionen för vård och omsorg samt Skolinspektionen granskningar av kommunens agerande i fallet med barnen på släktgården.

Nu inleder både Inspektionen för vård och omsorg samt Skolinspektionen granskningar av kommunens agerande i fallet med barnen på släktgården.

Foto: Daniel Costantini

DN:s granskning har visat att myndigheterna har varnats om situationen på gården i flera år. Det var först hösten 2021 som socialtjänsten inledde en omfattande utredning. Förra veckan inledde Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, ett tillsynsärende mot Varbergs kommun.

På onsdagen rapporterade SVT Halland att även Skolinspektionen beslutat att inleda en granskning.

– Vi vill veta vilka åtgärder kommunen vidtagit för att se till att barnen får en skolgång. Vi har ställt ett antal frågor som vi vill att de svarar på, säger Agnes Gidlund, pressekreterare vid Skolinspektionen, till DN.

About cinipediasite

Read All Posts By cinipediasite

Leave a Reply

Your email address will not be published.