- Jobs Vacancy

USA: Turkiets nej till Sverige i Nato inte en fråga för oss | GP – Göteborgs-Posten


”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Nato-anslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, sa Ned Price i en telefonintervju med nyhetsbyrån Reuters på fredagen.

Det har tidigare spekulerats i att Turkiets nej, som enligt president Erdogan grundar sig i att Sverige och Finland skulle vara fristäder för YPG- och terrorklassade PKK-medlemmar, egentligen varit ett sätt att söka eftergifter av USA. Enligt Reuters skulle det i sådana fall kunna handla om att USA exempelvis lyfter sanktionerna som infördes efter Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400, eller att man snabbar på försäljningen av amerikansktillverkade F-16-flygplan.

Price uttalande från igår är identiskt med det som nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan gav i torsdags och tycks signalera att Turkiets nej i frågan inte alls handlar om att lägga press på USA, alternativt att USA inte är villiga att gå Turkiet till mötes även om så skulle vara fallet.

LÄS OCKSÅ: Erdogan: Inga terrororganisationer i Nato

LÄS OCKSÅ: Ambassadör vill se riksdagsledamot utlämnad

USA ändå optimistiska

Ned Price sade dock att man fortsatt tror att Turkiet kommer släppa igenom Sverige, samt att man från Washington för samtal med Ankara. Som exempel uppgav han att utrikesminister Antony Blinken haft ett ”gott och konstruktivt” samtal med sin turkiske jämlike Mevlut Cavusoglu.

– För deras del arbetar Finland, Sverige direkt med Turkiet, men vi pratar också med Turkiet om denna fråga, sa Price, utan att gå in på detalj om vad deras samtal berört.

– Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer tas omhand, och att vi kommer nå konsensus som en allians om Finlands och Sveriges Nato-anslutning, tillade Price enligt Reuters.

President Joe Biden är å sin sida entusiastisk inför ett svenskt Nato-medlemskap. Det uttryckte han när statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö var på besök i Washington i torsdags, och utlovade stöd vid ett eventuellt angrepp under ansökningsperioden.

– Eventuella aggressioner mot Sverige och Finland kommer att bemötas. . . Finland och Sverige gör Nato starkare, inte bara på grund av sin kapacitet utan för att de är starka, starka demokratier, sade Biden efter mötet enligt TT.

– Jag ser fram emot att snart kunna kalla Sverige och Finland våra vänner, partner – och Natoallierade.

LÄS OCKSÅ: Biden lovar “totalt” stöd för svensk Natoansökan

LÄS OCKSÅ: Andersson försvarar beslut om Nato

LÄS OCKSÅ: Finland närmar sig Nato – nu också med öl

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

About cinipediasite

Read All Posts By cinipediasite

Leave a Reply

Your email address will not be published.